ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

Vybavenie na šnorchlovanie

Na správne šnorchlovanie potrebujete masku, šnorchel, plutvy a priezračnú vodu. Aby vám vybavenie dlho vydržalo, nevystavujte ho slnku a po použití ho vždy dôkladne umyte v sladkej vode.

Maska

Pri výbere masky si dajte pozor, aby vám vyhovovala veľkosť, inak sa môže stať, že vám do masky natečie voda, alebo naopak - môže vám byť tesná. Maska môže byť z gumy alebo silikónu, dnes sa už stretnete skôr s tými silikónovými. Ideálne sú masky, ktoré zakrývajú nos. Pri výbere je tiež dôležité, aby maska ​​mala čo najširší uhol zorného poľa. Potom čo si masku kúpite, je potrebné ju dôkladne vyčistiť, aby sa zabránilo jej zahmlievaniu, keď budete šnorchlovať. Niekedy sa maska ​​môže zahmlievať, pretože je voda chladnejšia. V takom prípade nevydychujte nosom, ale šnorchlom. Iný tip proti zahmlievaniu masky - pred použitím si vnútornú stranu skiel masky potrite malou kvapkou sprchového gélu (dôkladne ho rozotrite).

Šnorchel

Šnorchel sa dá kúpiť bez krytky, alebo s krytkou. Krytka (tzv. vlnolam) má zmierniť vniknutie vody do šnorchlu. Odporúčame šnorchel s vlnolamom. Ak do šnorchlu napriek tomu vnikne voda, môžete hlavu a šnorchel zakloniť a vychýchnuť. Voda by sa tak mala zo šnorchlu dostať von. Tiež sa môžete naučiť prudko vydýchnuť, a takto kedykoľvek šnorchel vyprázdniť.

Plutvy

Plutvy je lepšie nasadzovať až v mori. Keď v plutvách vychádzate z mora späť na breh, nechoďte dopredu, ale cúvajte.

Bezpečnosť pri šnorchlovaní

Aj keď je šnorchlovanie pomerne jednoduché na zvládnutie, nezabúdajte na bezpečnosť. Neodporúča sa vydávať na dlhšie šnorchlovanie bez sprievodu. Na mori môžete naraziť na vír, studený prúd, alebo napríklad dostať kŕč do nohy. Ani pri šnorchlovaní nezabúdajte chrániť pokožku pred slnkom a použite opaľovací krém - horná časť tela je pri šnorchlovaní vystavená slnku, aj keď jeho žiar kvôli príjemne ochladzujúcej vode necítite. To môže byť veľmi zradné. Dýchanie šnorchlom spôsobuje, že sa do pľúc dostáva CO2 z vášho výdychu. Preto je dobré občas vydýchnuť nosom. Keď pri potápaní ucítite väcší tlak v ušiach, skúste raz prehltnúť. Ak sa tlak nezmierni, radšej sa vydajte späť na hladinu. Potápanie do hlbokého mora, nech s kyslíkom alebo bez, vyžaduje tréning pod odborným vedením.

Najkrajšie miesta na šnorchlovanie v Chorvátsku

Tak, teraz máte všetko nakúpené, masku vyčistenú, a po pár nešikovných krokoch v plutvách ste si spomenuli, že máte cúvať. Najlepšie je, čo najskôr sa položiť do vody. Kam sa teda máte vydať? Odporúčame vám pár miest, ktorá by sa vám mohli páčiť. Tie najkrajšie však nájdete vždy ďalej od rušných miest a prístavov.

Počas šnorchlovania v mori v Chorvátsku môžete vidieť pozoruhodne farebné ryby, napr. kňažíka dúhového alebo kanica písmenkového. Viac o chorvátskych rybách.

Šnorchlovanie v Istrii

Na samom juhu Istrie, 10 kilometrov pod mestom Pula, je polostrov Kamenjak - jedno z najzaujímavejších miest na Istrii. V mori okolo polostrova, v plytkej vode, môžete stretnúť kraby, sasanky, farebné morské riasy, hviezdice, pŕhlivce a veľa rýb. Niektoré druhy mušlí a morských rias sú zákonom chránené kvôli svojej ojedinelosti. Jedným z miestnych chránených druhov je aj morský koník. Celý polostrov Kamenjak je vďaka svojej bohatej flóre a faune chránenou krajinnou oblasťou. Na polostrov môžete prísť autom, loďou alebo na bicykli.

Šnorchlovanie v Dalmácii

V Severnej Dalmácii sa nachádza národný park Kornati - súostrovie 147 ostrovov, ostrovčekov a útesov. Kornati sú dostupné len loďou. Miestna príroda je predmetom výskumu už vyše 200 rokov, ale stále nie je úplne poznaná. Predpokladá sa, že na priestore o 320 km2 žije vyše 700 rôznych druhov zvierat a rastlín! V letných mesiacoch jazdí do parku Kornati mnoho výletných lodí s turistami.

Ďalšie zaujímavé destinácie pre šnorchlovanie sú ostrovy RabBračHvarKorčula a Mljet, polostrov Pelješac a okolí Primoštenu. Keď ostrov Mljet navštívil francúzsky vedec a dobrodruh Jacques-Yves Cousteau, vyhlásil dokonca podmorie Mljetu za jedno z najkrajších na svete.

Šnorchlovanie na Pagu

Tiež na ostrove Pag nájdete zaujímavé lokality na šnorchlovanie. More plné života je obľúbenom letovisku Mandre, pri pláži Girenica a tiež pri podmorskej jaskyni Špilja, kam sa dostanete len loďou. Naše fotografie sú práve z ostrova Pag. Treba ale napísať, že toto je iba zlomok toho, čo sa dá pod vodou na Pagu vidieť. Je to fotené len mobilom v obyčajnom fóliovom púzdre, čo má veľmi obmedzené možnosti.

Vyberte si zo širokej ponuky apartmánov po celom pobreží Chorvátska!

Destinácie Chorvátska na mape

 

Moře v Mandre je plné života. Podívejte se, co můžete spatřit v moři jen pár desítek metrů od domů Silvano a Roza. Vstup do moře je tu pozvolný, z malé oblázkové pláže.