ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

Organizované potápanie

Organizované potápanie znamená, že sa prihlásite do potápačského centra alebo potápačskej školy. Prednosťou týchto zariadení je, že budete vedení odborníkom s potrebnou kvalifikáciou. Okrem technických vecí vedia títo ľudia o najzaujímavejších miestach v oblasti, kde sa chcete potápať.

Ceny za potápačské kurzy a ponory môže mať každé potápačské centrum rôzne. Zvyčajne sa však ceny pohybujú nasledovne:

  • 15 euro za potápačsky výlet z pláže, s vlastným vybavením
  • 35 euro za potápačsky výlet z pláže, s vybavením potápačského centra
  • 25 euro za potápačsky výlet z lode, s vlastným vybavením
  • 40 euro za potápačsky výlet z lode, s vybavením potápačského strediska

Možné sú tiež viacdenné potápačské výlety alebo nočné ponory.

Škola potápania vás môže stáť 200 až 300 euro. Po dokončení školy dostanete medzinárodnú potápačskú licenciu.

Individuálne potápanie

Individuálne potápanie znamená, že ste sa rozhodli potápať sa bez sprievodu odbornej osoby. K tomu však potrebujete špeciálne povolenie, ktoré stoji približne 315 eur (alebo 2400 HRK). Individuálne potápanie je len pre skúsených potápačov. Tí sa musia informovať o zónach, v ktorých sa potápať nesmie, a tiež o spôsobe, ako miesto potápania označiť.

Prvá pomoc pri potápaní

Vedúci skupiny so sebou musí mať čistý 100% kyslík pre prípad vážnych problémov pri potápaní. V prípade nehody musí postihnutá osoba okamžite dostať čistý kyslík, vodu pre rehydratáciu a čo najskôr musí byť prevezená do najbližšej nemocnice alebo barokomory. Dôležité telefónne čísla pre prípad nehody v Chorvátsku sú:

  • Pátracia a záchranná služba na mori tel. 9155
  • Štátna (všeobecná) záchranná služba tel. 112

Nikdy sa nepotápajte sami a starostlivo zvážte svoje hranice a možnosti!

Najkrajšie miesta pre potápanie v Chorvátsku

Teraz sa zoznámte s potápačsky najzaujímavejšími oblasťami Chorvátska a inšpirujte sa pre svoje podmorské dobrodružstvá...

Ostrov Mljet

Legendárny francúzsky oceánológ Jacques-Yves Cousteau prehlásil podmorský svet okolo ostrova Mljet za jedno z najkrajších na svete. Južná strana ostrova, zvlášť pod mysom Leng, je pokladnicou červeného koralu. Diery v skalných stenách poskytujú úkryt murénammorským korýšom. V ich blízkosti hľadá potravu chobotnica. Je tu nepreberné množstvo zaujímavých rýb, mušlí, hviezdic a ulitníkov.

O niečo ďalej, smerom na ostrovček Glava (severne od mestečka Pomena na Mljet), je nálezisko starodávnych amfor. Súostrovie Mljet taky ukrýva Odysseovu jaskyňu, v ktorej podľa gréckej mytológie slávny Odysseus stretol nymfu Kalipso.

Zátoka Vrulja

Vrulja je miesto, na ktorom sa stretávajú dva horské masívy, Mosor a Biokovo, a tiež dve vody, pretože tu sladká voda rieky Cetina vteká do mora. Po pozvoľnom potápaní do hĺbky 20 m sa dostanete ku skalnej stene. Po ďalších 10 metroch sa v stene nachádza podmorská diera, z ktorej vyviera voda Cetiny do mora. V hĺbke 55 m nájdete druhú dieru, avšak tento prameň v suchších letných mesiacoch vysychá. Steny ústia sú pokryté životom, špecifická zmes sladkej a slanej vody poskytuje životodarné podmienky planktónu, farebným morským hubám, žltým morským sasankám a množstvu rýb. Na stene je tiež vchod do plytkej jaskyne, ale kvôli prudkému toku Cetiny je vstup možný len pre pokročilých potápačov.

Ostorv Brač – Bol, Golublja špilja (Holubia jaskyňa)

"Golublja špilja" čiže Holubia jaskyňa je miesto zaujímavé kontrastom skalných stien a piesku. V stenách má svoj ​​domov mnoho živočíchov, v piesku sa môže schovávať úhor alebo sépia, ktorá má výbornú schopnosť mimikier. Nielenže mení farbu, ale svoju kožu môže tvarovať, aby sa čo najviac podobala svojmu okoliu.

Pelješac – Dingač

Dingač leží na južnej strane polostrova Pelješac. V mori je tu naozaj živo. Svoj domov tu našla ropušnica obyčajná, ryby "kirnje" (dlhé okolo jedného metra) a veľké morské huby - slonie uši.

Ostrov Pag

V blízkosti prístavu Žigljen sa stále nachádzajú náleziská amfor starých približne 2000 rokov. V amforách žijú úhory, chobotnice, ropušnica obyčajná a morský mach zvaný morská čipka.

Bezpečné Jadranské more

Žiadna ryba v Jadranskom mori nemôže vážne ohroziť váš život. Na druhú stranu niektoré druhy, napríklad ropušnica obyčajná alebo muréna, majú vo svojich zuboch alebo plutvách jed, ktorý môže spôsobiť bolesť. Preto sa rýb a živočíchov radšej nedotýkajte!

Podmorský svet je zvyknutý na ticho a má svoj ​​zvláštny poriadok. Každý, kto do neho vstúpi, by ho mal rešpektovať.

Vyberte si zo širokej ponuky apartmánov po celom pobreží Chorvátska!

Destinácie Chorvátska na mape