ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

Turistické značenie Chorvátsko

Turistické trasy sú označené bielym kolieskom ohraničeným červeným kruhom alebo červeno-bielym znakom tvaru L a T, ktorý znamená odbočku či križovatku. Značenie nájdete na najfrekventovanejších trasách, napr. pri výstupe z Makaru na Sv. Jure (1762 m), najvyššiu horu Biokova. Vo väčšine prípadov však označenia chýbajú, často sa turisti musia uspokojiť so šípkami a opismi nastriekanými červeným sprejom na kameň. Značky je potrebné dôsledne sledovať, sú často vyblednuté a ich hľadanie mnohokrát spomaľuje postup v teréne.

Turistická mapa Biokovo

Vhodné je mať so sebou mapu. Na pobreží Makarskej riviéry turistickú mapu zvyčajne nie je dostať. Kúpiť ju možno iba pri bráne prírodného parku Biokovo asi 6 km nad Podgorou alebo úplne na vrchole Sveti Jure. Najpodrobnejšia je mapa horskej služby, tzv. Turističko - planinarski zemljovid, v mierke 1:25000. Stojí 45 kn. Mapa neobsahuje všetky chodníky a chýbajú v nej časové údaje alebo kilometráž, takže dobu výstupu je potrebné odhadovať.

Počasie

V horách sa mení počasie oveľa rýchlejšie ako pri pobreží a v prípade búrky je takmer nemožné nájsť spoľahlivý úkryt. Preto prí plánovaní turistiky v Biokove odporúčame sledovať predpoveď a vyrážať hore len v prípade jasného počasia. Nebezpečný môže byť silný vietor, obzvlášť pokiaľ vás zastihne na biokovskom hrebeni, ktorý je tvorený ostrými kameňmi. Svahy z hrebeňa na obe strany sú pomerne strmé. V lete býva veľkým problémom vysoká teplota, ktorú spôsobuje popoludňajšie slnko opierajúce sa do vápencových skál. Výhodou je vyrážať na túry skoro ráno, ešte za tmy, mať so sebou čelovku, nejaké jedlo a dostatok vody, minimálne 4 litre na osobu.

Turistické chaty

Ak chcete vystúpiť od pobrežia až na niektorý z vrcholov, ktoré majú v Biokove okolo 1600 m, a zase zísť naspäť, počítajte, že vám to zaberie rádovo 10 alebo viac hodín. V pohorí sa nachádza niekoľko turistických chát. S výnimkou chaty Pod Vošcem, kam je možné dôjsť autom odbočkou z asfaltovej cesty na Sv. Jure, sú takmer všetky chaty mimo prevádzky. Núdzový úkryt možno nájsť v turistických prístreškoch, ako je napríklad kamenná kaplnka na vrchole Sv. Ilija (1642 m).

Bezpečnosť pri turistike

Každým rokom si turistika v Biokove vyžiada niekoľko obetí na životoch. V zásade však ide o tých, ktorí podcenili množstvo vody, vyrazili do hôr príliš neskoro a stratili sa za tmy alebo o tých, ktorí sa vydali na cestu sami. Odporúča sa, aby ľudia na túru vyrážali minimálne v dvoch, lepšie v troch, aby v prípade úrazu jedného z nich mohol ísť druhý pre pomoc a tretí zostal spolu so zraneným. Okrem zlého počasia a dehydratácie je nebezpečný pád na kamene ostré ako britvy, ktoré sa v niektorých častiach nachádzajú. Niektoré miesta v Biokove sú exponované tak, že na rovnakom mieste v Tatrách by určite boli inštalované reťaze pre väčšiu bezpečnosť, tu však chýbajú. Takisto šliapnutie na zmiju vás môže ohroziť na živote.

V Biokove býva dobrý mobilný signál a volanie na núdzovú linku 112 je v Chorvátsku zadarmo. Horskej službe môže trvať niekoľko hodín, než sa k zranenému človeku dopraví. K dispozícii pre zásahy má napríklad heliport na vrchole Sv. Ilija (1642). Ak vyrážate na niektorú z dlhých biokovských túr, je dobré upozorniť na to majiteľa apartmánu, v ktorom trávite vašu dovolenku, aby v prípade núdze zavolal pomoc.

Ak nepodceníte prípravu a vyrazíte nahor, užijete si v Biokove naozajstnú krásu kontrastu mora a vysokých skalnatých hôr. Po šťastnom návrate budete určite pyšní na váš nezabudnuteľný vysokohorský výkon.