× Umíte chorvatsky? Máme pro vás práci → více informací

Vyhľadať na webe

Tip: Jednoduchý výraz nájdem ľahko, napríklad Hvar alebo počasie

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.      

Rybie špeciality v Chorvátsku

Dovolenka v Chorvátsku patrí medzi najlepšie dni v roku a určite každý túži vyskúšať nejaké miestne rybie špeciality, ktoré ponúka skoro každá reštaurácia v letoviskách na chorvátskom pobreží. Okrem rýb tu môžete ochutnať aj morské plody - krevety, kalamáre, sépiu alebo chobotnicu. Tak dobre, ako vedia pripraviť ryby a morské plody v Chorvátsku, vedia len málokde.

Každá reštaurácia má svoj ​​vlastný spôsob prípravy a servírovania špecialít, ale základ ostáva vždy podobný. Chorvátske ryby sa pripravujú na olivovom oleji a medzi najčastejšie používané korenie patrí soľ, korenie, petržlenová vňať, bobkový list, mletá paprika, drvená rasca, korenie Vegeta, rôzne zmesi byliniek a tiež cesnak. Ku koncu prípravy sa niekedy pridáva trocha bieleho vína, alebo sa v ňom ryby priamo varia. Medzi prílohy najčastejšie patria zemiaky, mangold, chlieb, zeleninový šalát alebo zemiakové hranolky.

Rybie špeciality Chorvátsko Rybie špeciality
Pečená ryba Brancin s mangoldom a vyprážanými hranolkami

Vyprážané kalmáre (pržene lignje) s tatárskou omáčkou

Rybie špeciality a pokrmy z morských plodov Chorvátska

Lignje na žaru (Kalmáre grilované na rozpálených uhlíkoch)

Grilované celé kalmáre, ochutené olivovým olejom a cesnakom. Podávajú sa s varenými zemiakmi s mangoldom.

Pržene lignje (Vyprážané kalmáre)

Kalmáre sa nakrájajú na kolieska, obalia sa v múke a prudko vypražia na oleji. Podávajú sa dobre osolené so zemiakmi či hranolkami a tatárskou omáčkou, často aj ako rýchle občerstvenie.

Brodet (Dusená ryba alebo chobotnica)

Chobotnica alebo ryby podusené na cibuľke, pridáva sa petržlenová vňať, kúsky cesnaku a paradajok, všetko v jednom hrnci. Brodet sa podáva s polentou (kaša z kukuričnej múky), so zemiakmi, alebo s chlebom.

Rybie špeciality Rybie špeciality
Grilované kalmáre (ligne na žaru) s pučenými zemiakmi

Brodet z chobotnice

Pečeni brancin (Pečený ostriež morský)

Do ryby (ostriež morský) sa urobia rezy, do ktorých sa votrie marináda z oleja, rozmarínu, petržlenu, citrónovej kôry a oleja, upečie sa na citróne a víne. Podáva sa so zemiakmi, zeleninovým šalátom a chlebom.

Pečena orada na vinu (Pečená pražma na víne)

Pečená ryba (pražma zlatá čiže zubatica zlatá), ktorá sa pred koncom pečenia polieva zmesou vína s trochou vody, citrónovej šťavy a korenia.

Špageti sa plodovima mora (Špagety s plodmi mora)

Uvarené morské plody (kúsky kalamárov, mušle, krevety apod.) sa orestujú na oleji, okorenia sa, môžu sa pridať kúsky paradajok a smotana. Všetko sa potom premieša s uvarenými špagetami. Pred podávaním sa špagety posypú strúhaným parmezánom. K pokrmu sa podáva aj chlieb.

Črni rižot (Čierne rizoto)

Sépia sa nakrája na malé kúsky, tie sa orestujú na oleji a okorenia, potom sa pridá ryža a všetko sa varí. Nakoniec sa pridá atramentová farba zo sépie - tú sépia používa ako svoje maskovanie, keď chce uniknúť pred hroziacim nebezpečenstvom. Tým dostane rizoto typickú čiernu farbu. Pred servírovaním sa rizoto posype strúhaným parmezánom.

Rybie špeciality Rybie špeciality
Špagety s plodmi mora (Špageti sa plodovima mora)

Čierne rizoto zo sépie (Črni rižot)

Rižot sa škampima (Rizoto s krevetami)

Škampi (krevety cisárske) sa orestujú na oleji a okorenia, potom sa pridajú paradajky, ryža a všetko sa varí. Pred servírovaním sa posype strúhaným parmezánom.

Rižot s kozicama (Rizoto s malými krevetami)

Kozice sú malé garnáty/krevety (krevety obyčajné) - príprava je podobná ako u rizota s krevetami cisárskymi s tým, že kozice sa väčšinou podávajú už obielené, teda sa nemusia oberať.

Rybie špeciality Rybie špeciality
Tanier s miešanými morskými plodmi

Zelené cestoviny s malými krevetami (Zeleni rezanci s kozicama)

Hobotnica pod pekom (Chobotnica pečená spôsobom "pod pekom")

Chobotnica pečená na plechu spolu so zemiakmi, cibuľou, mrkvou a cesnakom, všetko podliate vínom. Všetko sa prikryje okrúhlym kovovým poklopom a pečie sa pod žeravými uhlíkmi.

Salata od hobotnice (Šalát z chobotnice)

Chobotnica sa uvarí v hrnci. Keď vychladne, nakrája sa na malé kúsky a podľa chuti sa okorení soľou a korením a pridá sa ocot a cibuľa, prípadne ďalšia zelenina. K šalátu sa podáva chleba. Vhodné ako malé občerstvenie.

Girice, srdele (Sardinky)

Malé rybky, ktoré sa obalené v múke smažia na olivovom oleji (ale nie vypitvané, aj s hlavou). Podávajú sa s chlebom, tatárskou omáčkou a zeleninovým šalátom.

Škampi na buzaru (Krevety pripravené na spôsob „buzara“)

Kalamáre cisárske varené s kúskami lúpaných paradajok, cesnakom, petržlenovou vňaťou, korením, všetko zaliate vínom, môžu sa pridať kúsky orestovaného chleba. Ako príloha sa podáva chlieb.

Rybie špeciality Rybie špeciality
Morské plody: škampi (krevety cisárske) a lignje (kalmáre)

Vyprážané filé z merlúzy (Pohani oslić)

Bakalar na mornarski način (Treska na námornický spôsob)

Varená sušená, okorenená treska, ku ktorej sa podávajú zemiaky alebo chlieb.

Filet od oslića u lisnatom tijestu (Filé z merlúzy v lístkovom ceste)

Na kúsok lístkového cesta sa položí plátok pršuta, filet merlúzy, sardinky, kúsok masla. Všetko sa zamotá do lístkového cesta, potrie vajcom a zapečie sa. Podáva sa s tatárskou omáčkou.

Istarski brudet (Istrijský brudet)

Opečená ryba, ktorá sa dusí v pripravenej omáčke, zdobí sa kúskom citróna, podáva sa s polentou.

Punjene lignje (Plnené kalmáre)

Kalamár plnený zemiakmi, mangoldom a kúskami chápadiel kalmára, ktoré sa nakrájajú na malé kúsky. Takto plnený kalmár sa opečie a podáva sa s chlebom.

Nápoje k rybím špecialitám

Rybie špeciality
K rybacím špecialitám sa najlepšie hodí chorvátske víno

K pokrmom z rýb a morských plodov je najvhodnejšie víno​​. Z bielych vín je v chorvátskych reštauráciách v ponuke najčastejšie Graševina, Šibensko bijelo alebo Žlahtina. Obľúbeným a najrozšírenejším červeným vínom v Chorvátsku je Plavac. K pokrmu si môžete tiež objednať vínny strik (gemišt), teda biele víno ​​riedené s minerálkou, alebo červené víno ​​riedené vodou (bevanda).

Ako si v reštaurácii objednať

Spôsob objednania v reštaurácii vôbec nie je zložitý. Slovenský jazyk je chorvátskemu veľmi podobný, takže čašník alebo servírka (konobar/konobarica) vám určite budú rozumieť, keď si z jedálneho lístka vyberiete to, čo vás najviac láka.

Ak ste si vybrali z našej ponuky Chorvátsko ubytovanie, poradíme vám, ako sa v reštaurácii lepšie dohovoriť. Môžete tiež použiť náš slovensko-chorvátsky slovník.

Jedálny lístok, prosím. - Jelovnik, molim.
Ja by som si chcela objednať… Ja bih želio/željela naručiti…
Ako dezert chcem… Kao dezert želim…
Ako hlavný chod… Kao glavno jelo…
Na pitie by som si dal/a… Za piće bih želio/željela…
Aké máte špeciality? - Koje imate specijalitete?
Čo mi doporučíte? - Što mi možete preporučiti?
Chcel by som nejakú rybiu špecialitu. - Želio bih neku riblju specijalitetu.
Aké máte vína? - Koja imate vina?
Zaplatíme. - Platiti ćemo.

Biele víno - Bijelo vino
Červené víno - Crno vino

Prosím dva poháre bieleho (červeného) vína. - Molim dvije čaše bijelog (crnog) vina.
Dve deci bieleho vína. - Dvije deci bijelog vina. 
Fľaša bieleho vína. - Bocu bijelog vina.

Vyberte si zo širokej ponuky apartmánov po celom pobreží Chorvátska!

Destinácie Chorvátska na mape