Pršut je na niekoľko mesiacov do soli naložené (prípadne dochutené bylinami) bravčové stehno, ktorá sa potom niekedy až dva roky suší v prúdiacom vzduchu (na Istrii), alebo v prúdiacom vzduchu a studenom dyme (v Dalmácii).
Na kvalitu výrobku má fáza sušenia kľúčový vplyv. Jedná sa o úpravu mäsa rozšírenú po celom Jadrane a Stredomorí. Regionálne sa technologické postupy mierne líšia, ale výsledkom je vždy pre gurmána lahodný zážitok.
Na výslednej chuti sa výrazne mimo drobných odlišností v technológii výroby podieľa aj výber východiskovej suroviny, teda prasiatka. Záleží na druhu, veku, podmienkach chovu, typu potravy apod. V Chorvátsku sa miesto soli nakladajú stehná do popola z dreveného uhlia.
Názov je odvodený od latinského slova "perexsuctum", v dnešnej taliančine "prosciugare" - zbavený vody.
Odporúčame k pršutu vybrať niektoré z výborných chorvátskych červených vín, pridať pár kúskov pažského syra a olivy.
Darujte im letnú dovolenku v Chorvátsku v podobe vianočného darčekového poukazu. Pripravíme vám poukaz na vybraný pobyt alebo si môžete zakúpiť poukaz na určitú čiastku podľa vášho želania. Poukazy na čiastku môžete uplatniť na akýkoľvek pobyt do 15. 9. 2024.