Čo je to vlastne pršut? Zážitok pre gurmánov v spojení s výbornými chorvátskymi vínami. Jedná sa o druh bravčovej šunky, ktorá je typickou pochúťkou na chorvátskom pobreží. Nepredstavujte si však nič také, ako je naša dusená šunka. Spoločného majú len to, že sa používa mäso zo stehna.
Pršut je na niekoľko mesiacov do soli naložené (prípadne dochutené bylinami) bravčové stehno, ktorá sa potom niekedy až dva roky suší v prúdiacom vzduchu (na Istrii), alebo v prúdiacom vzduchu a studenom dyme (v Dalmácii).
Na kvalitu výrobku má fáza sušenia kľúčový vplyv. Jedná sa o úpravu mäsa rozšírenú po celom Jadrane a Stredomorí. Regionálne sa technologické postupy mierne líšia, ale výsledkom je vždy pre gurmána lahodný zážitok.
Na výslednej chuti sa výrazne mimo drobných odlišností v technológii výroby podieľa aj výber východiskovej suroviny, teda prasiatka. Záleží na druhu, veku, podmienkach chovu, typu potravy apod. V Chorvátsku sa miesto soli nakladajú stehná do popola z dreveného uhlia.
Názov je odvodený od latinského slova "perexsuctum", v dnešnej taliančine "prosciugare" - zbavený vody.
Odporúčame k pršutu vybrať niektoré z výborných chorvátskych červených vín, pridať pár kúskov pažského syra a olivy.