ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vyhľadať na webe

s

Futbal

Novalja, Pag a Povljana majú dobre upravené futbalové ihriská, na ktorých sa konajú sústredenia športovcov, hrajú futbalové zápasy a na ktorých sa dá športom zaoberať aj rekreačne.

Tenis

Novalji je aj dvadsiatka tenisových kurtov. Blízko kempu Straško a v meste Pag sa tenisové dvorce nachádzajú v rámci športového strediska Lokunje, bezprostredne pri hlavnej mestskej pláži Prosika.

Vodné športy

Predsa len najkrajšími športami sú tie vodné, ktorými sa hostia môžu baviť počas celého leta na plážach. Pre skútre a vodné lyžovanie je najlepšia pláž Zrće pri Novalji, pre plávanie potom pláž Ručica pri Metajne, Čista Plaža pri Kolane, Prosika v Pagu a pláže v Povljane.

Horolezectvo

Zmienka o horolezectve na ostrove sa môže javiť ako neskutočná, ale Pag má veľmi zaujímavú krajinu, vyvýšeniny a strmé skaly, po ktorých horolezci môžu šplhať. Je to nezabudnuteľný zážitok pre skúseného aj pre začínajúceho alpinistu. Horolezecké značky sú postavené pri vrchole Sveti Vid a na skalách Ručica na severozápadnej strane Pažského zálivu neďaleko Barbatu. O horolezeckých trasách sa možno detailne informovať v turistických centrách v Novalji, Kolane, Pagu a Povljane.

Vodné lyžovanie Zrče, ostrov Pag Cyklistika v Chorvátsku
Vodné lyžovanie Zrče, ostrov Pag Cyklistika v Chorvátsku

Cyklistika

Na ostrove Pag je desiatka vynikajúcich cyklistických trás. Jazda po ostrove na bicykli poskytuje priamy kontakt s prírodou, skalami, pasienkami, ostrovnými poľami a vzdialenými plážami. Počas júla a augusta je na Pagu veľa motorizovaných turistov a preto je potrebné vyhýbať sa hlavným ostrovným komunikáciám a dať prednosť vedľajším cestám a chodníkom. Jazda po ostrove je príjemná predovšetkým na jar, keď kvitne šalvia (máj), ostrovná príroda sa prebúdza a pociťuje prvý vánok blížiaceho sa leta. Všetky informácie o cyklistických trasách je možné dostať v turistických informačných centrách v Pagu, Novalji, Povljane a Kolane.

Potápanie

Vody okolo ostrova, od Lunu, Mandre, Novalji, Šimuni, PovljanyPagu, sú veľmi zaujímavé pre potápanie. Treba sa potápať v plytšom mori, pretože tam sa nevyskytujú silné morské prúdy ani veľké oscilácie v teplote vody. Potápať sa nemožno v oblasti od úžiny Ljubačka Vrata do Starej Novalji (teda v Podvelebitském kanálu), a to kvôli silným morským prúdom, veľkej hĺbke, možnosti vzniku náhleho silného vetra a riziku nemožnosti dostať sa k brehu. Väčšia časť morského dna je pokrytá kameňmi a pieskom. Prehliadky dna pri brehu predstavujú zvláštny zážitok, pretože podmorská krajina je veľmi zaujímavá. Je tu veľký počet priehlbín a jaskýň. Pre potápanie je atraktívny aj podmorie Casky, pretože v jednotlivých úsekoch dna, v kale, je možné vidieť trosky potopeného historického mesta Cissa. Skúsenejším potápačom doporučujeme potápanie v zátoke Slana, v ktorej sú veľmi zaujímavé malebné skaly porastené vysokou trávou. Nikde na ostrove nie je povolený podvodný rybolov s dýchacím prístrojom. Každý potápač musí mať povolenie, ktoré vystavujú prístavné úrady v Pagu a Novalji. Na ostrove Pag počas leta pôsobí niekoľko potápačských klubov organizujúcich potápačské kurzy, ktoré by ste pred potápaním rozhodne mali absolvovať.

Ostatné aktivity

Dlhé piesočnaté a okruhliakové pláže sú vhodné pre jogging. V Novalji je moderne zariadené fitcentrum Kastelo. V meste Pag sa fitcentrum nachádza v rámci hotela Pagus.